Afval, de schone schijn ophouden?

Afval zijn stoffen, materialen of producten waarvan de eigenaar zich wil ontdoen, zoals bijvoorbeeld plastic. Het afval dient door een erkend afvalinzamelaar te worden opgehaald omdat weggooien wettelijk niet toegestaan is, tenzij dit natuurlijk in een afvalbak is. Toch zie je dat we in de wereld genoeg afval blijven weggooien, en dit moet natuurlijk minder worden.

Het is mooi om te zien dat er in Nederland steeds meer aandacht voor komt. In 2016 werden gratis plastic tasjes al verboden, hierdoor daalde het aantal plastic tassen in zwerfafval drastisch. In een artikel van de NOS is te lezen dat plastic wegwerpproducten ook in Nederland volgend jaar verboden zijn en dit is natuurlijk hartstikke mooi nieuws. Nederland wil de hoeveelheid wegwerpplastic aanpakken om de plastic soep in zee te verminderen. Per 3 juli volgend jaar worden daarvoor verschillende maatregelen van kracht, zoals een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten, meer plastic producten recyclen en meer informatie over herbruikbare alternatieve voor plastic. Volgens Staatssecretaris Van Veldhoven zijn recycling en hergebruik van grondstoffen de toekomst en je ziet ook in het werkveld hier steeds meer functies in ontstaan. Zo kan je bijvoorbeeld aan de slag als adviseur afval, beleidsadviseur zwerfafval, coördinator afvalstromen en beleidsmedewerker afval, voldoende mogelijkheden dus!

Binnen de afvalsector zijn er gelukkig mensen die zich elke dag weer inzetten om Nederland zo schoon mogelijk te houden, ieder op zijn en haar eigen manier. Wil je meer weten of heb je interesse in het werken in het vakgebied afval? Vanuit Aatop Milieu & Ruimte helpen we je graag verder

Klik hier voor uitdagende functies binnen de afvalsector
#Afval #Klimaat #Milieu #Plastic #Klimaatdoelen

Terug naar het overzicht