Chaos in de bodem

De kans is klein dat je in een bebouwd gebied alleen maar grond tegenkomt wanneer je een gat van 40 centimeter diep zou graven. Dit illustreert hoe wij de laatste vijftig jaar zo veel mogelijk onder de grond hebben verborgen, wat we bovengronds niet willen zien. Deze drukte in de ondergrond zou minder problematisch zijn als alles netjes geordend volgens een vastgelegde norm zou liggen, dit gebeurt namelijk wel bovengronds. In de ondergrond liggen de kabels en leidingen als spaghetti in de grond. Dit alles speelt zich eigenlijk alleen af in de bovenste anderhalve meter van de ondergrond, dit heeft ermee te maken met hoe minder diep je graaft, hoe goedkoper de aanleg en het onderhoud is. De gevolgen van het intensieve gebruik van de bovenste laag van de bodem wordt nu na al die jaren duidelijk. Graafschade en graafbewegingen nemen in aantallen toe met als gevolg meer wegopbrekingen en vaker uitval van stroom, water en internet. Niemand wil dit natuurlijk maar de grote vraag die nu speelt is hoe kom je door de bovenste laag heen, om in een laag te komen waar wel ruimte is?

Om dit te bereiken moet er een andere manier van denken en innovatie komen over hoe we met de ondergrond omgaan, in veel gevallen moet er zelfs een ondergrondse herordening van de binnenstad plaatsvinden. Het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen heeft het initiatief genomen om de norm voor de ondergrondse ordering te moderniseren. De oude norm stamt uit 2009 en in de afgelopen jaren is er natuurlijk veel veranderd. Een nieuwe norm geeft gemeenten handvatten om regie te pakken en netbeheerders duidelijkheid waardoor minder tijd verloren gaat in de uitvoering en de voorbereiding.

De uitdaging die de komende jaren voor ons staat is een gezamenlijke taak. Het doel is natuurlijk om met structurele en betaalbare oplossingen te komen zodat de straat tien tot vijftien jaar niet meer open hoeft. Het is belangrijk om goed met de ondergrond om te gaan want zonder ondergrond geen bovengrond. Wil je meer weten of heb je interesse in werken in het werkveld bodem? Of wil je juiste gaan werken aan plannen rond bodem, kabels en leidingen en zoek je nog de juiste mensen in jouw team? Aatop Milieu & Ruimte helpt je graag verder!

Terug naar het overzicht