Water, onze grootste vriend en vijand

Water is ontzettend belangrijk voor Nederland. In Nederland zijn dagelijks honderden mensen bezig met water. Dijken controleren, rivieren verruimen, waterlopen uitbaggeren, de riolering op orde houden, vuil water zuiveren, de kust versterken met extra zand en ga zo maar door. Bij elkaar geven we er in Nederland ongeveer € 7 miljard per jaar aan uit.

In een artikel in de Trouw is te lezen hoe Nederland kampt met extreme droogte. Water langer vasthouden in een gebied, dat is voor nu onze grootste uitdaging. In vergelijking met een eeuw geleden is er jaarlijks 150 miljoen kubieke meter water minder beschikbaar op de Veluwe. Het losse zand houdt water nauwelijks vast. Vanaf 18 mei 2020 geldt in het werkgebied Vallei en Veluwe een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater. Daarnaast dreigt een algeheel verbod op grondwateronttrekking. Dit is natuurlijk nadelig voor boeren die dit water nodig hebben maar dit toont wel de impact die langdurige droogte met zich meebrengt.

Wil je meer weten of heb je interesse in het werken in het vakgebied water? Vanuit Aatop Milieu & Ruimte helpen we je graag verder

#Water #Oppervlaktewater #Grondwater
klik hier voor uitdagende vacatures binnen de watersector.

Terug naar het overzicht